Επηρεάζουν τα Social Media την ψυχολογία μας;

 

 

Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων χρόνων η χρήση των Social Media μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία μας προκαλώντας έλλειψη αυτοπεποίθησης, νευρικότητα και στρες.

Όπως αποδεικνύεται από πρόσφατα στοιχεία ερευνών, «θύματα» των Social Media είναι κυρίως τα νεαρά κορίτσια ηλικίας 11-13 ετών εμφανίζοντας έλλειψη αυτοπεποίθησης εξαιτίας της πίεσης που βιώνουν από τα γυναικεία πρότυπα στις διαφημίσεις και στα Social Media.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο University College London υποστηρίζουν ότι η έλλειψη αυτοπεποίθησης πηγάζει από την προβολή των γυναικών στα Social Media ως σεξουαλικά αντικείμενα.

Σε έρευνα για το χρόνο που αφιερώνουν οι μαθητές στα Social Media, παρατηρήθηκε μια αύξηση (σε δείγμα 1.600 μαθητών), διαπίστωση που σημαίνει ότι ο χρόνος που καταναλώνουν στο κοινωνικά μέσα δικτύωσης σε συνδυασμό με την πίεση του σχολείου, τους προκαλεί ψυχολογικές μεταπτώσεις.

Στο επιστημονικό περιοδικό Adolescent Health δημοσιεύτηκε μία έρευνα που συνέκρινε δείγματα σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας από το 2009 και 2014.

Οι ερευνητές είχαν ζητήσει από τα κορίτσια και τα αγόρια που συμμετείχαν στην έρευνα να αναφέρουν πόσο συχνά ένιωθαν ανησυχία, νευρικότητα, έλλειψη αυτοπεποίθησης, φόβο και πόσο συχνά υπέφεραν από πονοκεφάλους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποσοστά των κοριτσιών που αισθάνονται θλίψη ή νευρικότητα αυξήθηκαν. Ακόμη, το ποσοστό εκείνων που υπέφεραν από προβλήματα συναισθηματικής φύσης αυξήθηκε από 13% το 2009 σε 20% (ένα στα πέντε) το 2014.

«Πέντε χρόνια είναι ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και γι’ αυτό μας προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι είδαμε μια τέτοια αλλαγή στα ποσοστά, που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των κοριτσιών» σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας, Dr Elian Fink.

«Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τα σημαντικά και αυξανόμενα συναισθηματικά προβλήματα που αναφέρονται από κορίτσια νεαρής ηλικίας σήμερα. Δε μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα γιατί τα προβλήματα αυξάνονται, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συνδέονται με αυτό. Αυτοί μπορεί να είναι από το στρες για τις σχολικές επιδόσεις μέχρι την αυξανόμενη σεξουαλικοποίηση και αντικειμενικοποίηση που αμβλύνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media)» εξήγησε από την πλευρά της η Dr Miranda Wolpert.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *